top of page
21A0645B-2F59-4A9E-A10F-514CBBA5D279_1_105_c.jpeg

Eerste lijns diergeneeskunde

Jaarlijkse controle

CONSULT-ONDERZOEK.jpg

Onze praktijk houdt zich vooral bezig met katten en honden, voor hun voorzien wij een jaarlijkse controle. Een jaarlijkse controle van uw dier raden wij aan om ziekten zo veel mogelijk te voorkomen en om ze vroeg te diagnosticeren moesten er zich toch ziekten ontwikkelen. Onze slogan "Power of Prevention" slaat op deze preventieve aanpak.

 

De jaarlijkse controle bestaat uit:

​

  • Vaccinatie of vaccinatietitering

  • Advies over ontworming en ontvlooiing

  • Tips voor de algemene verzorging en voeding

  • Een grondig algemeen onderzoek van uw dier: controle van de tanden, oren, vacht en huid, hart-en longauscultatie, buikpalpatie,...

Tandverzorging

TANDEN-POLIJSTEN2-1.jpg
Het is heel belangrijk om de tanden van uw hond of kat te verzorgen, wij raden het dagelijks poetsen van de tanden aan. Een gezonde voeding en kauwsnacks kunnen tandsteen helpen voorkomen, vraag hieromtrent zeker meer info tijdens uw consultatie.

Indien de tanden te vuil worden (met teveel tandsteen en tandplak), dan is een detartrage sterk aangeraden om te voorkomen dat het tandvlees ontsteekt of zich terugtrekt. Wist u dat een gezonde mond de basis is van een goede gezondheid? Wanneer er veel "slechte" bacteriën aanwezig zijn in de mond kan dit op den duur leiden tot maagklachten, keelontsteking met hoesten en een slechte darmflora. Er zijn zelfs bacteriën die de mondbarrière oversteken en in het lichaam terecht komen met gewrichtsklachten, hartklachten en nierklachten. 

Een gezonde hond is gezond van mond tot kont!
 
Tijdens de detartrage moeten de dieren verdoofd worden. Ook oudere dieren kunnen worden gedetartreerd! Wij raden dan een kleine check up aan voor de verdoving.

Het dier ligt op een tafel die het water gemakkelijk laat weglopen, zodanig dat uw dier droog en warm blijft. Nadat de tanden gedetartreerd zijn, worden zij gepolijst om nieuwe tandsteenvorming te voorkomen.

Chirurgie

Operatiezaal-nieuwk.jpg

Chirurgie kunnen we indelen in verschillende categorieën, die wij u kunnen aanbieden:

​

  • Electieve chirurgie waar men zelf voor kiest, zoals een sterilisatie of castratie. Vraag raad tijdens uw consultatie wanneer u wel of niet uw hond dient te steriliseren of te castreren.

  • Diagnostische chirurgie zoals een klein biopt nemen om de diagnose te stellen van een bepaalde aandoening. Hierbij wordt een stukje weefsel verwijderd om te worden onderzocht in het labo.

  • Spoedeisende chirurgie zoals wondhechting bij trauma, maagtorsie, keizersnede, darmperforatie…

  • Orthopedische chirurgie: Voor ingrepen in de orthopedie doen wij beroep op een externe chirurg die bij ons komt opereren of sturen wij u door naar een kliniek. 

​​

Omdat chirurgie over het algemeen pijnlijk is, wordt vooraf bijna altijd een anesthesie (verdoving) toegepast. Bij een anesthesie wordt de pijngewaarwording geblokkeerd. Wij beschikken in onze praktijk over gasanesthesie, dit zorgt ervoor dat uw dier na de operatie snel wakker wordt en de anesthesie veilig verloopt.

​

Ook de pijnbestrijding na een chirurgie is belangrijk, meestal krijgt uw dier nog voor enkele dagen een pijnstiller mee naar huis.

Beeldvorming

ECHO.jpg
rx.jpg

In de praktijk beschikken we over digitale radiografie en echografie.

​

Een echografie kan aangeraden worden voor het verder onderzoek van de buikorganen van uw dier. Zo kunnen afwijkingen (tumoren van de lever/milt, cysten, blaasstenen, nierafwijkingen, baarmoederontsteking, prostaatvergroting, enz…) worden vastgesteld.

 

Een echografie voor drachtdiagnose is ook mogelijk, dit vanaf 21 dagen na de dekking.

​

Door het gebruik van de digitale radiografie, zien wij de RX-foto op het computerscherm reeds na 1 minuutje. Radiografie is een handig diagnostisch middel om afwijkingen aan het skelet vast te stellen. Bij manken of pijn wordt een RX aangeraden en kunnen we de aandoening diagnosticeren (breuken, OCD…).


Van de thorax (borstkas) kan ook een RX-foto worden genomen wanneer uw dier ademhalingsmoeilijkheden heeft. Zo kunnen wij afwijkingen (oedeem, vocht in de pleurale ruimte, hartgrootte, tumoren, pneumothorax…) diagnosticeren.

 

Een RX van uw hond of kat, na de 45ste dag dracht, toont ons het aantal pups of kittens dat u kan verwachten. Buikorganen zijn minder goed te zien op RX foto, echter, bij het vermoeden van maagtorsie, opeten van vreemde voorwerpen of blaasstenen, wordt  ook een Rxfoto aangeraden.

​

Bloedonderzoek

labo2.jpg

Wij kunnen zelf urine – en bloedanalyses doen in ons labo.

​

Na de bloedafname, hebben wij het resultaat na een half uurtje, we kunnen dan meteen beslissen wat de behandeling van uw dier is. Sommige testen moeten wij wel naar het labo verzenden, wij werken samen met Zoolyx en Labo Bauduin.

​

Wanneer is een bloedafname en een bloedonderzoek zinvol?

​

  • Wanneer uw dier ziek is en we verder onderzoek nodig hebben voor het stellen van een diagnose

  • Ter opvolging van uw Senior hond (algemene screening)

  • Vaccinatietitering

  • Vóór een anesthesie raden wij u aan om een kleine check-up te doen, zodanig dat het risico van de verdoving minimaal is.

  • Ook als uw dier langdurig medicatie moet nemen is een bloedafname aangewezen voor het controleren van zijn bloedcellen, nier- en leverwaarden.

bottom of page