Orthomoleculaire geneeskunde en KPNI
Bij praktijk Viventi begeleidt Dierenarts Véronique Van Haegenborgh uw dier met orthomoleculaire geneeskunde en KPNI.
Lees hieronder wat deze geneeswijzen voor u en uw dier kunnen betekenen. Deze behandelwijze kan aanvullend zijn aan de klassieke geneeskunde of een behandeling zijn op zich.
U kan bij Véronique terecht voor 2de adviezen, chronische problemen of voor voedingsadvies. Boek hier uw afspraak.
Wat is KPNI?​
​
KPNI is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en legt verbanden in het hele lichaam. Alle biochemische processen zijn aan elkaar verbonden: hormonen, psyche, het immuunsysteem en de hersenen werken niet op zichzelf, maar beïnvloeden elk op hun manier de andere. Een verstoring op het ene niveau, veroorzaakt ook een verstoring op het volgende niveau.
Zo zal een infectie (met een actief immuunsysteem) niet alleen invloed hebben op het immuunsysteem zelf, maar ook op het hormonale systeem en op de psyche. We weten nu dat de meeste ziektes een gevolg zijn van een Low Grade Inflammation. Bij een laaggradige ontsteking is het lichaam continu in alarmstatus, we moeten dus op zoek naar de oorzaak van deze alarmfase, die we in alle systemen kunnen zoeken.
​
Ik probeer, samen met u als eigenaar, om op zoek te gaan welk systeem bij uw dier primair verstoord is en zo te komen tot een film van het probleem, waarbij passende interventies kunnen worden toegepast. Het symptoom is in de visie van de KPNI de foto en laat dit nu nooit het echte probleem zijn.
​
​Wat is orthomoleculaire geneeskunde?​
De orthomoleculaire visie gaat er vanuit dat bepaalde moleculen in de juiste hoeveelheid aanwezig moeten zijn opdat een lichaam optimaal zou werken. Voeding en supplementen kunnen op die manier zowel preventief als genezend ingezet worden.
​​​
​Dit brengt ons bij de epigenetica. Dat bepaalde cellen van het lichaam dingen van uit de buitenwereld herkennen en een hond zijn eigen behandelende arts kan zijn, komt doordat er genetische informatie ligt opgeslagen in het DNA. Wetende wat de evolutionaire afkomst is van honden, weten we ook welke voeding er genetisch goed hen past.
​
​In de epigenetica wordt beschreven hoe de omgeving invloed heeft op de genen. Zij kunnen aan- of uitgezet worden evenals in de war geraken door tal van signalen die het oeroude genoom niet herkent. Het gaat hier dus om veranderingen van genexpressie, niet om de informatie die effectief ligt opgeslagen in de celkern. We kunnen door het beïnvloeden van de omgeving, de genexpressie beïnvloeden en dus een dier ook genezen of ondersteunen met deze omgevingsfactoren (voeding, lifestyle etc)
​
CHRONISCHE ZIEKTES
​
Denkt u dat oorontstekingen, wratten, kruisbandrupturen, diabetes, cushing, eczeem, prostaathypertrofie, epilepsie, obesitas, een trage schildklier, kanker enz.. normaal is voor het ras en voor onze moderne honden?
​
Honden krijgen deze aandoeningen omdat ze oude genen hebben en leven in een omgeving die wij voor hen gekozen hebben, met voeding die zij cellulair niet kennen. Het lichaam komt als het ware in opstand en kiest een ziekte om dit duidelijk te maken. Het basisprincipe is: de context (de omgeving met hierin de voeding, de leefomgeving, de beweging etc) veroorzaakt het conflict en de text (het lichaam en de persoonlijkheid) kiest de ziekte.
​
​
​​